Remkes bij Nieuwsuur en Met het oog op morgen

Vanwege de publicatie van de probleemverkenning heeft Johan Remkes verschillende interviews gegeven in de media. De staatscommissie publiceerde op 18 oktober jl. een analyse van de sterke en zwakke punten van de Nederlandse parlementaire democratie. Ook gaf de staatscommissie aan wat de thema’s zijn die ze verder wil gaan onderzoeken en bespreken met burgers en deskundigen.

Een van de voorlopige conclusies die bij Nieuwsuur centraal stond: kabinetsformaties in Nederland vormen een van de zwakke punten in het parlementaire stelsel. De formatie is voor de kiezers een soort 'black box': de kiezer heeft er geen invloed op en moet het doen met de uitkomst.

"Neem de btw-verhoging. Ik geloof niet dat het in een van de vier verkiezingsprogramma's stond van de partijen die nu een kabinet vormen. Dat snappen mensen dus niet," aldus Remkes.

Bekijk het interview bij Nieuwsuur (2e video)

In het radioprogramma Met het oog op morgen zei Remkes dat vooral lager opgeleiden minder vertrouwen hebben in politici en politieke partijen. "Als het gaat over de Europese Unie of het immigratievraagstuk dan wordt vaak het standpunt van de hogeropgeleiden vertegenwoordigd in de Kamers. Daar ligt een probleem waar wij uitgebreid bij gaan stilstaan want dit kan op termijn een bom onder ons democratische systeem zijn."

Remkes noemde verder als factoren die voor verandering zorgen, de invloed van sociale media en het dramatische ledenverlies van politieke partijen.

Beluister het interview bij Met het oog op morgen

Zaterdag 4 november was Remkes - samen met Gerdi Verbeet en Hans Engels - te gast bij het radioprogramma Kamerbreed om te praten over het functioneren van de democratie. Beluister het gesprek bij Kamerbreed